טיפול זוגי לדתיים
השארת תגובה
מערכת נישואין יכולה להיות כושלת, מתסכלת ומכעיסה
לפני יעוץ או טיפול בחיי הנישואין שלכם, הדילמה של למי לפנות?
האם ללכת ל’רב’?
או למטפל או יועץ המוגדר כדתי ומכיר את כל הניואנסים?
חוקרים ויועצים דתיים מעלים לסדר היום את המורכבות, הייחודיות והשוני של המגזר הדתי לאומי הם מבקשים לתת ביטוי לקשיים ולחוויות של צעירים בתוכו.
הממצאים מלמדים דבר מעניין, זוגות דתיים מתמודדים בתהליך בחירת בן זוג עם אתגרים אחרים, אשר אינם מופיעים בספרות המקצועית של הטיפול הזוגי, כתוצאה מכך הטיפול הזוגי לדתיים מחייב התייחסות והתאמה המבוססים על ידע, ניסיון ועל רגישות תרבותית.
אחת הטכניקות השכיחות אצל המטפל הזוגי, היא להזמין את בני הזוג לספר בפירוט על הפגישה הראשונה ועל תקופת החיזור והיכרות.
שאלה זו משמשת כלי הערכה ראשוני, המספק מדד לאיכותה של הזוגיות המבוסס על מחקרו של גוטמן (Gottman, 1992) , מחקר זה מצא כי זוגות המתרפקים על זיכרונות מתקופת הפגישה הראשונה והחיזור, והמתארים את החוויות החיוביות שלהם ממנה, הנם זוגות עם בסיס זוגי טוב, והטיפול בהם עשוי להועיל תוך זמן קצר ואכן להיות משמעותי.
לעומתו קם חוקר בשםHendrick, 2007).
שטען שעבור חלק ניכר מהזוגות במחקר הנוכחי, פרק זמן קצר, של היכרות בסיסית, הכוללת מערך איסורים והגבלות על מגע, על אינטימיות, אינה בהכרח התקופה הטובה או האידאלית של הקשר.
שימוש בטכניקה שתוארה לעיל עשוי להיות לא יעיל ולא מהימן בהערכה את אופיו וטיבו של הקשר.
שאלה חלופית המזמינה את הזוג להיזכר בתקופה כלשהי בה חשו טוב ונוח זה בחברת זו, עשויה להיות בעלת ערך הן לבני הזוג והן למטפל בתהליך ההערכה.
קורה שמטפלים הפוגשים זוגות דתיים לאומיים צעירים, הנשואים פרק זמן קצר, מבחינים בתופעה החוזרת על עצמה והיא שלאור תהליך הבחירה המהיר, המפגש עם בן הזוג המיועד, מתואר כמפגש בין שתי “תרבויות” שונות וכחוויה של סוג של הלם תרבותי.
עצם ההפרדה במערכת החינוך מגיל צעיר בין בנים לבנות, כמו גם לאורך כל שנות גיל ההתבגרות, במסגרות שונות, עד סיום השירות הצבאי או הלאומי, יוצרת תחושה של זרות, בושה, חוסר ביטחון בין המינים, כאשר המעבר לנישואים בחיים האמתיים, מחדד את הקושי את השונות ותהליך הגישור בין השניים הופך להיות משימה לא פשוטה.
הזוג הצעיר מתמודד בו זמנית עם מעבר למגורים משותפים, לינה משותפת, התנסות מינית ראשונה, התמודדות עם הלכות דתיות המעודדות ילודה ואינן מאפשרות תכנון ילודה ועוד…
האינטנסיביות של כל החוויות הראשוניות והכל כך שונות לאחר הנישואים, עשויה להעלות קשיים רבים
מטפלים המודעים למורכבות הזו, תאפשר להם לנרמל את התהליך, תסייע לזוגות הפונים לטיפול, לגלוש בצורה חלקה יחסית לחים החדשים, לחוש כי הקשיים הם נורמטיביים והנם פועל יוצא טבעי של תהליך הנישואים.